22 aprilie 2009

despre eroi.

In 1989,cand si multi(oare?)altii au facut la fel.Si-a pupat copilul de un an si 8 luni,sotia ,nu a spus nimic si a plecat in strada.
Abracadabrant,tramvaiele circulau obisnuit.Pentru unii revolutia a fost la televizor si pentru altii in strada.El nu avea inca 21 de ani.I s-a pus in brate o arma pe care abia o putea tine,chiar daca era campion la judo.Din lotul de tineri ,din cei 16,doar el si inca unul au aparut la intalnirea programata cu antrenorul lor.2 din 16-o optime.
Ii era teribil de frica,genunchii ii tremurau pana la barbie.Invatase sa foloseasca o arma in mai putin de 3 minute si stia ca poate sa moara in mai putin de 2 secunde.S-a adapostit cu echipa incropita intr-o vila abandonata de langa Televiziunea Romana.Fiecare statea in cate un colt al camerei.Au gasit salam uscat,icre negre si vin de la un boier al comunismului care locuise acolo si care acum dezertase.Au baut sa isi linisteasca pulsul care galopa.Orice miscare sesizata ii surzea din cauza tensiunii.Cand au inceput sa traga erau de-a dreptul innebuniti.Gloantele de mitraliera treceau efectiv prin zid si zburau in mijlocul creat intre ei .S-ar fi intors inapoi,daca ar fi putut.Dar era mult prea tarziu,era mai periculos sa iasa in strada atunci.
2 zile au stat si au sperat la viata.
Tatal meu a trait.

8 comentarii:

justDan spunea...

Revolutie a fost oare? Sau fatada? Si cine a orchestrat totul? Si de ce?
Slaviti strabuni ai nostri, inima aprinsa a marelui strabun Zamolxe; Ridicate romane, fecior din neamul geto-dac, primul intre primii!!!

Ame spunea...

Macar daca ar fi existat tabere si motive.Asa in haos s-au impuscat intre ei.Indiferent ce a fost,unii au simtit moartea suierandu-le la urechi si la unii le-a patruns chiar in suflet.Si toti erau prea tineri.

justDan spunea...

Si majoritatea au murit pentru ideile altora!

Ame spunea...

asta vedem noi acum,retrospectiv.ei nu si-au dat seama .

justDan spunea...

Pai si noi facem acelasi lucru, si nu ne dam seama (avem impresia ca exact asta vrem sa facem).....

Ame spunea...

noi nu mai vrem sa facem nimic.din pacate.

justDan spunea...

Pentru ca ne-a fost luata vointa, si am uitat sa credem, nu in Dumnezeu, ci in noi.. am fost indobitociti.....

Doru Oprişan spunea...

Intr-adevar, noi nu mai vrem sa facem nimic. Indiferent ce magarii fac astia, nu iese nimeni in strada. Decat pentru salarii. Pentru idei mai mari de atat nu mai stim sa luptam.
Oricum, sa-ti traiasca eroul !